Contoh Soal PPPK Guru Tenaga Pendidik
34 Contoh Soal PPPK Guru dan Tenaga Pendidik Untuk Formasi Guru Bahasa Inggris
Berikut 34 contoh soal PPPK guru dan tenaga pendidik formasi bahasa inggris yang dapat Anda pelajari.
Penulis: Kiki Adelia | Editor: Malikul Saleh
6. We can study through the distance learning programmes after the 12th standard together with the job.
7. Now-a-days, there are many ways to enhance the education level.
A. 6 – 7 – 4 – 3 – 1 – 5 – 2
B. 2 – 6 – 7 – 4 – 3 – 5 – 1
C. 2 – 7 – 4 – 6 – 3 – 5 – 1
D. 1 – 6 – 4 – 7 – 2 – 3 – 5
E. 3 – 5 – 7 – 4 – 6 – 2 – 1
Jawaban: C
6. Read the passage below.
Power distance defines how social inequality is perceived and accepted in different cultures. Hofstede (1997) explains how in high power distance cultures children are raised with a great emphasis on respecting elders, which is carried through to adulthood. Therefore organizations are more centralized, employees prefer a more autocratic leadership style where subordinates are expected to be told what to do and there are wide wage gaps in the hierarchical structure. On the other hand, in low power distance cultures inequality is not desired, _____ with regards to decision making and thus prefer a more resourceful and democratic leader.
The blank space in the passage can be best filled with the clause....
A. employees need to selected
B. employees prefer to be consulted
C. employers are given authority
D. employers distribute power
E. leaders prefer to be respected
Jawaban: B
7. Read the text.
It was .... in late November. The weather had changed overnight, when a backing wind brought a granite sky and a mizzling rain with it, and although it was now only a little after two o'clock in the afternoon the pallor of a winter evening seemed to have closed uponthe hills, cloaking them in mist. It would be dark by four. The air was clammy cold, and for all the tightly closed windows it penetrated the interior of the coach.
Which option best completes the blank space in the passage?
A. a cold grey day
B. a small parade day
C. one warmer night
D. a snowy night
E. an interesting one
Jawaban: A
8. Read the passage.
Two 12-year-old girls are standing outside a mini-mart. They are wearing matching tube tops and short skirts like Britney Spears clones. One holds a cigarette, like an adult, where everyone can see her. She looks around to make sure other girls are noticing her. When asked why she dresses the way she does, she says that she likes it....it seems that the reason for her behavior is more complex. More specifically, it has more to do with her ambiguous role as a pre-teen in society. A young girl's wanna-be look is caused by personal insecurity and peer pressure.
The connector that best completes the blank space in the passage above is....
A. Therefore,
B. However,
C. Because
D. Meanwhile,
E. For example,
Jawaban: B
9. The followings are what a teacher should do when one of his students does not understand the question EXCEPT....
A. ask another student to help him/her find the answer
B. simplify the word and structure of the question
C. write the question on the black/whiteboard
D. repeat the question to help him understand it
E .explain the topic again and again
Jawaban: A
10. To design a good lesson plan, a teacher should develop among other things these elements EXCEPT....
A. indicators of competence achievement, materials, and media
B. instructional materials, teaching steps, and test item indicators
C. basic competences, learning objectives, and learning methods
D. assessment procedures, learning resources, and media
E. grading the materials, learning strategies, and scoring
Jawaban: A
11. What follows are important for teachers to consider in making students learn English effectively EXCEPT...
A. the rich sources for their learning and acquiring English
B. their affective states during learning processes
C. their use of knowledge of their mother tongue
D. their existing language input
E. their level of curiosity in learning English
Jawaban: C
12. The best arrangement of the following jumbled sentences to make up a logical paragraph is....
Light travels at a speed of 186,000 miles per second, and it still takes light more than four years to travel from Proxima Centauri to the Earth.
A person traveling in a modern spacecraft would not arrive at Proxima Centauri within this lifetime or the next, or even ten lifetimes because the distance is so great.
Interstellar distances are so large that they are almost impossible to imagine.
Even though Proxima Centauri is the closest star to the Earth outside of our solar system, it is not really close.
A. (2) - (4) - (1) - (3)
B. (3) - (4) - (1) - (2)
C. (1) - (2) - (3) - (4)
D. (2) - (3) - (4) - (1)
E. (4) - (3) - (2) - (1)
Jawaban: B
13. Read the text.
Red, White, and Green Grilled Cheese What you need:
1 tsp garlic, minced (about 1⁄2 clove) 1 small onion, minced (about 1⁄2cup), 2 C frozen cut spinach, thawed and drained (or substitute 2 bags (10 oz each) fresh leaf spinach, rinsed), 1⁄4 tsp ground black pepper, 8 slices whole-wheat bread, 1 medium tomato, rinsed, cut into 4 slices, 1 C shredded part-skim mozzarella cheese, and Nonstick cooking spray.
How to do:
Preheat oven to 400 oF. Place a large baking sheet in the oven to preheat for about 10 minutes.
Heat garlic with cooking spray in a medium sauté pan over medium heat. Cook until soft, but not browned. Add onions, and continue to cook until the onions are soft, but not browned.
Add spinach, and toss gently. Cook until the spinach is heated throughout. Season with pepper, and set aside to cool.
When the spinach and onions are cool, assemble each sandwich with one slice of bread on the bottom, one tomato slice, 1⁄2 cup of spinach mixture, 1⁄4 cup of cheese, and a second slice of bread on the top.
Spray the preheated nonstick baking sheet with cooking spray. Place the sandwiches on the baking sheet. Bake for 10 minutes, or until the bottom of each sandwich is browned.
Carefully flip sandwiches, and bake for an additional 5 minutes, or until both sides are browned. Serve immediately.
The word “browned” mentioned in the passage refers to the following cooking verb....
A. (pre) heat, cook, and bake
B. assemble, heat, and mix
C. bake, flip, and slice
D. cook, bake and spray
E. (pre) heat, add, and place
Jawaban: B
14. A teacher should know how extrovert students learn in the classroom. The following activities can make them more comfortable in learning EXCEPT....
A. working on worksheet independently
B. presenting materials in front of the class
C. answering questions verbally
D. solving problems with others
E. discussing a topic in groups
Jawaban: A
15. Which of the following is NOT true about the principles of the Direct Method?
A. Everyday vocabulary and sentences are taught.
B. Grammar is carefully taught deductively.
C. Speaking and listening are taught.
D. New teaching points are introduced orally.
E. Correct pronunciation and grammar are emphasized.
Jawaban: B
16. Read the passage below.
For centuries, people have searched for a way to replace dead and decaying teeth with comfortable false teeth. Many materials have been used to make a set of false teeth. The teeth themselves should be made from a hard and durable material. They should be secured to a soft material, making them easy to wear. In the last two decades, dentists succeeded in making durable false teeth that are comfortable, too.
Around 1844, an American dentist named Horace Wells used laughing gas to put people to sleep before working on their teeth. This innovation made dental work a lot less painful. Soon after, an inventor created the first form of rubber. This was important to dentistry because teeth could be attached to the rubber, and the rubber could be to fit the shape of the mouth. With these two developments, dentist could work without causing pain and could fit teeth more carefully. False teeth have become more available and comfortable since then, and dentists have continued to improve the making and use of false teeth.
What is the main idea of the passage above?
A. Horace Wells was known as the inventor of false teeth.
B. Important dentistry become supported with the false teeth technology.
C. Successful dentists were pioneering in the making of false teeth.
D. False teeth were successfully innovated by dentists.
E. Gold and bones were materials used in false teeth in the old time.
Jawaban: D
17. Read the text.
Erosion of America's farmland by wind and water has been a problem since settlers first put the prairies and grasslands under the plow in the nineteenth century. By the 1930s, more than 282 million acres of farmland were damaged by erosion. After 40 years of conservation efforts, soil erosion has accelerated due to new demands placed on the land by heavy crop production. In the years ahead, soil erosion and the pollution problems it causes are likely to replace petroleum scarcity as the nation's most critical natural resource problem.
From the passage we understand that soil erosion in America....
A. is worse in areas which have a lot of petroleum production
B. happens so slowly that it is hardly noticed
C. is worse than it was in the nineteenth century
D. causes humans to place new demands on the land
E. is the most critical problem that the nation faces
Jawaban: D
18. Read the passage below.
The first colonists did not, as many people imagine, find an entire continent covered by a climax forest. Even along the Atlantic seaboard, the forest was broken at many points. Nevertheless, all sorts of fine trees abounded, and through the early colonial period, those who pushed westward encountered new forests. By the end of the colonial era, the price of wood had risen slightly in eastern cities, but wood was still extremely abundant. The availability of wood brought advantages that have seldom been appreciated. Wood was a foundation of the economy. Houses and all manner of buildings were made of wood to a degree unknown in Britain. Secondly, wood was used as fuel for heating and cooking. Thirdly, it was used as the source of important industrial compounds, such as potash, an industrial alkali; charcoal, a component of gunpowder; and tannic acid, used for tanning leather.
What can be said about the use of wood for the colonies?
A. The colonies used wood for important industrial components.
B. The colonies used wood for cooking and heating.
C. The colonies sold wood for source of income.
D. The colonies used wood for creating gun powder.
E. The colonies used wood for the foundation of economy.
Jawaban: B
19. The best option that best completes the dialog below is....
Person 1: Would you have time to listen to my story?
Person 2: ....
A. Your story is very interesting to listen to
B. I‟d like to have your story, my friend
C. Sure, but please don‟t beat about the bush
D. I don‟t know how you have your story
E. Sure, but please have time to tell your story
Jawaban: C
20. Which of the following statements is true about classroom action research?
A. Classroom action research can be undertaken collaboratively.
B. The cycle must be done more than one to assure the comprehensiveness of findings.
C. The criteria of success can be set up when analyzing the data.
D. Classroom action research aims at exploring the effectiveness of a strategy in teaching.
E. The teacher does not need to follow all stages in classroom action research.
Jawaban: B
21. Which of the following sentences contain the correct use of a relative pronoun?
A. The car whose I was driving needs wheel alignment
B. Jack, that is my friend, is a good boy.
C. He lent me a mattress on that I slept soundly
D. The house whom I purchased from was haunted.
E. Spaghetti, which many of us enjoy, can be messy
Jawaban: E
22. Which of the following is the most appropriate sentence containing a passive construction?
A. Mistakes were made said by most politicians.
B. The rat was supposed to be placed into a T-shaped maze.
C. I have a feeling that a secret may be it is kept.
D. The president was to be sworn in on a cold January morning.
E. Your bicycle would have kept here if you had left it with me.
Jawaban: B
23. In doing action research, the researcher should understand the stages as suggested in which of the following?
A. Preliminary study, planning, acting, implementing, observing, and reflecting.
B. Preliminary study, planning, doing, acting, observing, and reflecting.
C. Preliminary study, planning, acting and implementing, seeing, and reflecting.
D. Preliminary study, planning, implementing, observing, and reflecting.
E. Preliminary study, planning, doing, observing, seeing, and reflecting.
Jawaban: D
24. Elements of competences in English speaking include....
A. Dramatizing an event, performing transactional monologs, and describing a situations
B. Narrating past events, describing things, and responding to implied meanings
C. Performing interpersonal and transactional dialogs and transactional monologs
D. Reporting events, describing places, and performing various interpersonal dialogs
E. Simulating transactional and interpersonal dialogs and describing objects
Jawaban: C
25. Utilizing strategies to motivate students' learning is among key factors in making students successful in learning English because it may....
A. help students set their own achievable learning objectives
B. make the students enthusiastic about the teacher in learning
C. create a pleasant, relaxed and enjoyable learning environment
D. make students active participants in completing language tasks
E. use achievable and relevant learning materials helpful for students
Jawaban: C
26. What is the teacher‟s empathetic communication strategy when he/she knows that his/her student answers the question wrongly?
A. Tell him/her to pay attention to the material more seriously.
B. Ask her classmate to help him/her respond to the question.
C. Instruct him/her to read the learning material for the second time.
D. Ask him/her to do it at home as homework.
E. Repeat the question to help him/her answer the question correctly.
Jawaban: E
27. To develop a multiple choice test for grammar, as a teacher you have to....
A. conduct the tryout
B. make a blueprint
C. validate the test items
D. do a preliminary observation
E. construct the items
Jawaban: B
28. Which of the following is the most appropriate sentence containing a noun phrase construction?
A. Some people continue to work after retirement so the retiring number is increasing.
B. Lots of rubbish lies on the riverbed it is dangerous to wildlife.
C. These highly educated and well qualified young people cannot find well-paid work offering medical insurance and other basic benefits.
D. An article is going to be published tomorrow where the article reveals a political scandal.
E. Ships transport goods around the world and these ships are responsible for a lot of greenhouse gas emissions.
Jawaban: A
29. This history books that I have already bought have so many .... as it's explanations.
A. Appendixes
B. Appendices
C. Appendice
D. Appendix
Jawaban: A
30. .... By many researchers and scientists throughout the world robotics is employed in automobile manufacturing.
A. Have been supported
B. It supported
C. Supporting
D. Supported
Jawaban: D
31. Andrew.... Many backhoes before he received his special mechanic license.
A. Had repaired
B. Has repaired
C. Repairing
D. Repaired
Jawaban: A
32. If people have to pay cash to buy a house nobody can afford.... it
A. For buying
B. Buying
C. To buy
D. Buy
Jawaban: C
33. Nancy .... The course for three months by next week.
A. is going to take
B. Will have taken
C. Would take
D. Will take
Jawaban: B
34. The loud music from his neighbor's house distracts him.... Completing his thesis.
A. From
B. For
C. Of
D. In
Jawaban: A
DISCLAIMER: Contoh soal yang ditulis ini dirangkum dari buku Lolos Tes PPPK Guru/Tenaga -Pendidik 2023/2024 yang diterbitkan oleh Pustaka Baru Press.
Tujuan berita ini guna memudahkan pembaca dalam mempelajari dan memahami soal tes seleksi PPPK guru dan tenaga pendidik.
Namun contoh soal yang disiarkan ini belum tentu sama dengan soal yang nantinya keluar secara resmi pada tes sekeksi PPPK.
(TribunGayo.com/Kiki Adelia)
38 Contoh Soal PPPK Tenaga Pendidik Wajib Anda Ketahui, Lengkap dengan Kunci Jawaban |
![]() |
---|
26 Contoh Soal PPPK Guru dan Tenaga Pendidik Mata Pelajaran Biologi, Lengkap Pembahasan dan Jawaban |
![]() |
---|
18 Contoh Soal PPPK Formasi Tenaga Guru IPA, Lengkap dengan Kunci Jawaban |
![]() |
---|
18 Contoh Soal PPPK Guru dan Tenaga Pendidik Formasi Mata Pelajaran Bahasa Indonesia, Wajib Tahu! |
![]() |
---|
33 Contoh Soal PPPK Formasi Guru PAUD, Wajib Pahami Untuk Berlatih! |
![]() |
---|
Isi komentar sepenuhnya adalah tanggung jawab pengguna dan diatur dalam UU ITE.